Kirskål – en rysare som är svår (omöjlig?) att bli av med

Kirskål är ett av våra mest aggressiva och invasiva ogräs. Det sprider sig både med utlöpare under jorden och genom frön, och plantorna är enastående seglivade. Dessutom är de svåra att rensa bort, då rötterna är både långa och sköra, och varje liten rotdel som blir kvar i jorden när man försöker renas bort kirskålen växer och blir en ny planta.

Ett vanligt råd när man vill utrota kirskål i ett område i trädgården är att täcka över hela beståndet med något helt tätt, exempelvis tjock plast, en presenning eller liknande. Detta för att kväva kirskålen. Dock måste täckmaterialet ligga i minst ett år, och det kommer kväva allt som växer där, och påverka mikrolivet i marken. Kanske inte någon bra metod för kirskål i gräsmattan med andra ord.

Har man fått in kirskål i gräsmattan är det mest effektiva att försöka trötta ut ogräset genom att klippa ner det ofta med gräsklipparen, gräva upp det punktvis så gott det går, fylla på med ny jord och stödså gräs. I bästa fall hjälper man gräsmattan att själv konkurrera ut kirskålen.

Detta ska du inte göra:

  • Köra upp gräsmatta och kirskål med jordfräs. Du slår sönder kirskålens rotsystem i massor av småbitar, och varenda rotbit du inte rensar bort kommer ge upphov till en ny planta.