Städa och lufta

Kratta bort gamla löv och grenar när din gräsmatta torkat upp. Krattningen hjälper även till att få ner luft till rötterna. Vid behov kan man göra en vertikalskärning för att få bort allt visset och dött material, även mossa. Att lufta gräsmattan med grep så som på bilden är också ett utmärkt sätt att få ner luft till rötterna.

Klippning

Klipp gräset när du ser att det börjar växa, men inte mer än en tredjedel av gräshöjden. Har du mycket högt gräs – klipp ner det i omgångar. Om gräsmattan gulnar efter att du har klippt, har du tagit för mycket.

→Klicka här för mer tips om klippning.

Gödsla

Gräset börjar växa igen på våren när marktemperaturen når ca 8 grader. Då är det dags att inleda säsongen och gödsla med en kväverik gräsmattegödsel, exempelvis Algomin Gräsgödsel, så får gräsmattan en välbehövlig energikick och den näring det behöver efter en lång vintervila. 

Problem med mossa?

Det gäller att ta bort själva orsaken till mossan genom att skapa en bättre miljö för gräset att växa i. Gödsla gräset med Algomin Mossa så blir det starkare och kan konkurrera ut mossan bättre. Surgörande mossbekämpningsmedel och mossrivare tar endast bort symptomen och skapar förutsättningar för ännu mer mossa i gräsmattan på sikt.

→Klicka här för mer tips om mossa.

Toppdressa

För att jämna ut ojämnheter och få en tätare och mer torktålig gräsmatta är det bra att toppdressa på våren. Kratta och klipp gräsmattan och sprid sedan ut toppdress över hela mattan eller där det behövs.

→Klicka här för mer tips om toppdressing

Stödså

Så med gräsfrö direkt i gräsmattan om den känns gles, har kala fläckar eller mycket mossa. Stödså med fördel innan toppdressing. Då skyddar dressen mot fåglar som äter upp gräsfrön. Bäst resultat får du om du vattnar ofta efter sådd så att inte fröna torkar ut. Även odlingsduk kan med fördel användas för att skydda de nya gräsfröna.