Klipp

Klipp gräsmattan ofta, den mår bra av att bli klippt och det förbättrar etableringen av gräset. Klipp dock aldrig av mer än en tredjedel av höjden på samma gång. Det chockar gräset som är inställt att växa uppåt. Vid regelbunden klippning så skjuter gräset istället skott. Om gräsmattan gulnar efter att du har klippt har du klippt för mycket. Om du vet att det kommer bli torrt kan det vara en poäng att låta gräset bli lite längre genom att ställa upp längden på din gräsklippare. Längre grässtrån skyddar gräsets stam och rötter mot solens strålar. Om gräset inte växer så bör du inte klippa det alls.

Torka & Vatten

Vid långvarig torka tar gräsmattan ofta stryk och blir torr och gul. Vattna gräsmattan under dessa perioder om det är möjligt. Det är bättre att vattna rejält vid några få tillfällen än att skvätta lite vatten ofta.  På det viset tränger vattnet ner till gräsets rötter bättre. Det är också bättre att vattna på kvällen då avdunstningen är mindre. Vid bevattningsförbud bör man inte vattna sin gräsmatta. Även om gräsmattan blir gul och ful är det sällan gräset dör, utan det återhämtar sig när regnet kommer och blir ofta snabbt grön och fin igen.

Gödsla

Gödsla med en kväverik gräsmattegödsel två-tre gånger per säsong, cirka var 5:e till 7:e vecka, för bästa resultat. Har du gödslat en gång på våren brukar det vara dags igen vid midsommar. Gödsla hellre lite och ofta än mycket och sällan. Vid sandjord är detta extra viktigt, då näringen lättare rinner igenom i en sådan jord. Det brukar gå utmärkt att gödsla med kväverikt gödsel så sent som i augusti i de flesta delarna av Sverige – däremot kan dosen minskas något så sent på säsongen. Bor man i norra delarna av Sverige där frosten kommer tidigt på hösten, så bör man istället höstgödsla i slutet av augusti.