Kratta och städa

Kratta bort löv och annat som täcker gräsmattan. Lite löv gör ingen skada men låt inte för stora ”kakor” ligga kvar. Stora samlingar av död växtlighet, vilket inkluderar gräsklipp, kan kväva gräset så att det möglar. Du behöver inte köra till tippen med alla löv utan lägg dem istället under buskar och i rabatter. Löven bryts ner och blir perfekt jordförbättring.

Du kan också köra gräsklipparen över de torra löven som ligger på gräsmattan och låta klippet ligga kvar som toppdress.  Undantaget är bok- och eklöv, som har en försurande effekt, dessa bör städas bort.

Klippning

Har du ojämnheter i gräsmattan kan du toppdressa nu, men vanligen gör man det på våren då gräset har mer kraft att växa upp igenom toppdressen. Det går även bra att stödså gräsmattan om gräset fortfarande växer.

Läs mer om toppdress här

Klipp

Klipp gräsmattan för sista gången i år. Klipp inte för kort, cirka 5 centimeters höjd är lagom. Ett tips är därför att steg för steg ställa upp längden på din gräsklippare

  • Klicka här för mer tips om klippning

Höstgödsla

Ge gräsmattan en sista giva gödsel, men inte samma kväverika gödsel man använder på sommaren utan en så kallad PK-gödsel som har lite eller ingen kväve men istället fosfor (P) och kalium (K), exempelvis Algomin Höstnäring eller Algomin Trädgårdsgödsel. Då lägger du grunden till en bra gräsmatta nästa säsong. Höstgödsling gör att gräset klarar vintern bättre och hjälper det att stå emot mossa som växer en bra bit efter att gräset slutat växa på hösten och som börjar växa tidigare på våren.