Förberedelser

Förberedelser är A och O för att lyckas bra med att anlägga en ny gräsmatta. Slarvar man med förberedelserna kan det straffa sig på sikt och resultera i en ojämn gräsmatta med mycket ogräs.

 1. Om det behövs: förbättra jorden. En sandig jord förbättras med exempelvis torvmull och en tung och kompakt lerjord förbättras med sand.
 2. Gräv eller fräs ytan och städa bort alla större stenar, rötter osv.
 3. Jämna till och packa utan så att man inte sjunker ner mer än runt 1 cm när man går på den. Använd med fördel en gallervält eller gräsvält.
 4. Finkratta ner en bra grundgödsel med mycket fosfor för att underlätta rotsättningen, exempelvis Algomin Trädgårdsgödsel. Obs denna punkt är viktig om du vill ha en så god etablering som möjligt av gräset.

Rulla gräsmatta

 1. Vattna jorden innan du börjar rulla ut gräset.
 2. Rulla ut längderna i förband, dvs så att skarvarna hamnar omlott, som när man murar tegel.
 3. Längdernas kanter ska ha kontakt men inte överlappa. Skär till kanterna med kniv för att finjustera när allt är utrullat.
 4. Tryck till gräset med exempelvis gallervält så det verkligen får kontakt med jorden under.
 5. Vattna igenom den färdigrullade gräsmattan. Fortsätt att vattna de närmaste veckorna, beroende på vädret. Lyft lite på mattan i ett hörn för att känna om jorden under är fuktig.
 6. Gå helst inte på mattan de första veckorna, då den är känslig när den håller på att etablera sig.
 7. Klipp första gången när gräset blivit 6-8 cm högt.
 8. Gödsla med en kväverik gräsmattegödsel, exempelvis Algomin Gräsgödsel, efter första klippningen.

Tips! Om du har en sluttande yta och längderna med gräs glider kan man fästa dem under etableringsfasen med blompinnar som man sticker rakt igenom mattan ner i jorden.

Tips! Låt inte rullarna ligga för länge på pall och vänta, de torkar lätt ut! Vattna och skugga rullarna vid behov, och rulla helst ut dem inom ett dygn från att du fått dem.